top of page

di 01 okt

|

Groningen

Baas over eigen baan

Je medewerkers onbeperkte vakantiedagen geven of zelf hun salaris laten bepalen, moet ieder bedrijf dit doorvoeren om zijn medewerkers tevreden te houden?

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Baas over eigen baan
Baas over eigen baan

Datum & plaats

01 okt 2019, 19:00 CEST

Groningen, Concourslaan 17, 9727 KC Groningen, Nederland

Over het event

Je medewerkers onbeperkte vakantiedagen geven of zelf hun salaris laten bepalen, moet ieder bedrijf dit doorvoeren om zijn medewerkers tevreden te houden? Op 1 oktober kwamen 60 young professionals bijeen in de Gasunie om hier samen met vier panelleden over te praten.

Deze panelleden waren

  • Arjen van Hijum, geeft als directeur van Store Support zijn medewerkers onbeperkte vakantiedagen.
  • Hans Geertsma en Stefan Blankwater die als medewerkers van Plainwater zelf hun salaris mogen bepalen.
  • Judith Zielstra, ziet als organisatieadviseur en interim HR manager dat vrijheid niet voor alle medewerkers optimaal werkt.
  • Marc van der Aa, ervaren in het doorvoeren van flexibiliteit binnen de grote organisatie Avebe.

De avond werd begeleid door Alice Faber. Zij zette de aanwezigen gelijk aan het werk door ze te vragen om zich op te stellen op volgorde van inkomen. Denk jij dat je meer of minder verdient dan je buurman of buurvrouw? Vervolgens wisselden een aantal van plek toen de vraag veranderde naar, hoeveel vind je dat je waard bent? Een actieve start van de avond waarbij iedereen gelijk aan het denken werd gezet over beloning en transparantie van beloning.

Store Support heeft sinds enige jaren onbeperkte vakantiedagen doorgevoerd. Volgens Arjen van Hijum werkt dit omdat zijn medewerkers de verantwoordelijkheid dragen en elkaar vertrouwen. Hoewel in het eerste jaar de medewerkers nog niet echt vakantie op durfden te nemen wordt er inmiddels meer vakantie opgenomen dan voorheen. Maar ook de productiviteit gaat omhoog.

Bij Plainwater bepalen de medewerkers onderling wat ze gaan verdienen. Ook hier zaten ze de eerste jaren na doorvoering met een aantal kinderziekten. Zo bleek dat de medewerkers met de grootste mond er met de dikste salarissen vandoor gingen. Door medewerkers in te delen in junior/medior/senior en daar vervolgens gezamenlijk een salaris aan te hangen is dit opgelost.

Niet iedereen kan deze vrijheden aan, zegt Judith Zielstra terecht. Sommige mensen willen liever regels hebben, ze willen weten waar ze aan toe zijn. Er zijn mensen die zich bezwaard voelen dat ze ’s avonds niet aan het werk zijn als ze zien dat collega’s nog wel mailen in de avonduren. Hier moet je als manager rekening mee houden. Je kunt niet iedereen op dezelfde manier behandelen.

Onbeperkte vakantiedagen en zelf je salaris bepalen lijkt ondenkbaar voor Avebe. Marc van der Aa geeft eerlijk toe dan een bedrijf zo groot als Avebe te maken heeft met bijvoorbeeld een OR, waardoor deze veranderingen niet snel doorgevoerd kunnen worden. Toch is binnen een bedrijf als Avebe ook flexibilisering mogelijk. Zo hebben ze recent de adv (arbeidsduurverkorting) afgeschaft, wat voor een bedrijf als Avebe een enorme doorbraak is.

Een avond vol interessante inzichten. Hoewel de panelleden allemaal in zeer uiteenlopende organisaties werken konden ze aan het eind van de avond allemaal concluderen dat het gaat om vrijheid, waarde en authenticiteit in het werk bieden. En dit kan in verschillende vormen worden aangeboden.

Share This Event

bottom of page