30 maart 2017 - Wat als de dijken breken?


Verslag Younglink Mijn Regio is Top: Wat als.. de dijken breken

Op donderdag 30 maart was het Mijn Regio is Top evenement van 2017. Het thema van deze middag was ‘Wat als.. de dijken breken’. Geïnspireerd door de huidige aardbevingen in onze regio en het risico dat we daarbij lopen. We waren deze middag te gast bij Waterschap Noorderzijlvest die er alles aan doen om ons droge voeten te laten houden.

De middag begon met een introductie door Wim Brenkman, de secretaris directeur van het Waterschap Noorderzijlvest. Hij legde uit wat de taken zijn van het waterschap, welke projecten ze doen en hoe dit wordt gefinancierd. Vervolgens werd er dieper in gegaan op het bestrijden van water. Niet alleen de aardbevingen zelf vormen een risico maar ook de bodemdaling door gaswinning is een risico voor het Waterschap. Bij een dalende bodem, minder sterke dijken en een stijgend waterpeil is het voor de Waterschappen wel noodzakelijk om actie te ondernemen. En dat doen ze.

Tijdens het tweede gedeelte van de middag gingen we er met de bus op uit om te zien wat het Waterschap Noorderzijlvest doet om te voorkomen dat onze regio onder water loopt. Onze gids Gerard Zeemans nam ons mee naar de waterberging in de Onlanden. Dit enorme gebied is niet alleen een mooi stuk natuur bij Peize, Roderwolde en Hoogkerk maar heeft met name een zeer belangrijke functie bij een wateroverschot. Bij een overschot aan water loopt de waterberging onder water zodat we in de rest van de regio droge voeten houden. Gerard wist ons piekfijn uit te leggen hoe dit project, waarvan hij zelf de projectleider is, tot stand is gekomen en welke maatregelen ze hebben getroffen. Met de touringcar nam Gerard ons mee over de smalste weggetjes. Terwijl wij op een dijk nog wat extra uitleg van Gerard kregen probeerde de buschauffeur de bus alvast te draaien voor de terugreis. De touringcar kwam helaas vast te zitten waardoor we noodgedwongen nog iets langer van het gebied in de Onlanden konden genieten. Met dank aan een aantal zeer assertieve deelnemers en de hulptroepen van Waterschap Noorderzijlvest die met twee tracktors de bus weer uit het slip hebben getrokken konden we iets later dan gepland onze reis weer vervolgen.

Eenmaal terug bij Noorderzijlvest was het programma qua tijd al voorbij. Gelukkig waren er nog een aantal enthousiastelingen die bij de borrel bleven en daarbij de workshop die gepland stond met als thema burgerparticipatie toch nog danwel iets anders dan gepland hebben uitgevoerd. Aan het eind van de dag had Waterschap Noorderzijlvest een flink aantal ideeen van ons gekregen waarop ze de burgerparticipatie met name onder de jongeren kunnen bevorderen. Wij kijken terug op een geslaagde middag en willen jullie nogmaals bedanken voor jullie hulp en geduld tijdens de excursie. Namens de organisatie, Brechtje, Donald en Annemijn Actieve leden Younglink

Bekijk hieronder de foto's van het event voor een impressie

Meld je hier aan voor onze mailinglist en krijg als eerste bericht wanneer je je kunt aanmelden voor ons volgende event.

Younglink is een netwerk voor en door young professionals werkzaam bij een organisatie die aangesloten is bij het Noorderlink-netwerk.

Contact
younglink@noorderlink.nl

  • LinkedIn
  • Instagram
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle